Nóż szefa kuchni jaki wybrać?

Noże szefa kuchni

Uniwersalne narzędzie w kuchni, tak można zdefiniować nóż szefa kuchni. Jest to doskonały wybór do większości zastosowań krojenia siekania czy plastrowania. Najczęściej spotykanymi długościami noża szefa to od 18 do 24 cm. Spore ostrze w kształcie trójkąta z zaznaczonym lekko brzuścem na krawędzi tnącej. Szlif często pełny płaski, ale bywają też częściowe płaskie lub wklęsłe, rzadziej występuje convex. Zastosowania noża szefa kuchni są bardzo ogólne: do krojenia, siekania, szatkowania, a nawet porcjowania czy wykrawania, jeśli nie mamy specjalistycznych noży do tych zadań.
Zdając sobie sprawę z naszej szerokiej oferty, mogą Państwo mieć problem z wyborem odpowiedniego noża szefa kuchni. Wychodząc naprzeciw, odpowiemy na to pytanie:

Nóż szefa kuchni jaki wybrać?

W zależności od naszego doświadczenia powinniśmy sobie zadać podstawowe pytanie, jaka długość będzie odpowiednia. Najbardziej popularne jest ostrze o długości 20-21 cm, drobniejsze osoby oraz te nielubiące długich noży często decydują się również na długość 18 cm. Długości powyżej 24 cm najczęściej wybierane są przez profesjonalnych kucharzy, którzy mają już spore doświadczenie w pracy z takimi nożami.

Ważnym aspektem jest również twardość noża, która jest ona uwarunkowana faktem w jaki sposób będziemy w późniejszym czasie ostrzyć nasz nóż.

Noże japońskie w naszej ofercie charakteryzują się twardością w przedziale od 56 do 66 HRC.

Noże kuchenne o twardości do 59 HRC

Bez większych problemów naostrzymy go na domowej ostrzałce kółkowej. Wartymi uwagi są również musaki, które świetnie sprawdzają się w podtrzymywaniu ostrości noża często 2-3 przeciągnięcia poprawiają właściwości krawędzi tnącej. Używając musaka musimy jednak pamiętać, aby nie doprowadzić do całkowitego stępienia, w innym wypadku nie przywrócimy mu tak łatwo ostrości i zmuszeni będziemy do użycia ręcznej ostrzałki kółkowej lub kamienia.

 

Noże o długości 18 cm

 

Tojiro Origami Nóż szefa kuchni

Nóż stworzony z jednego kawałka stali, nietypowa konstrukcja i nowoczesny wygląd pozwoli uzyskać serii Tojiro Origami nagrodę iF Design Award, twardość noża to 56-58 HRC. W zestawie znajduje się szczotka, która bezproblemowo wyczyścimy wnętrze rękojeści.

Tojiro Color Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej, o twardości 57-59 HRC, wyposażony w antybakteryjną rękojeść sprawia, że seria Tojiro Color świetnie sprawdzi się również w gastronomii.

Satake Kotori Nóż szefa kuchni

Rękojeść wykonana z brązowego materiału Pakkawood jest niebywale wytrzymała i odporna na wilgoć czy wysokie temperatury. Świetnie leży w dłoni i zapewnia optymalne właściwości cięcia. Ostrze wykonane ze stali 420J2 o twardości 56 HRC. Szukając pomysłu na prezent warto też sprawdzić zestaw Satake Kotori.

Noże o długości 20-21 cm

 

Global G-2 Nóż szefa kuchni

Jeden z najpopularniejszych noży na świecie idealna waga i łatwość ostrzenia sprawia że to doskonały wybór do kuchni. Rękojeści są wypełnione piaskiem, który przesypuje się podczas pracy dodatkowo odciążając nadgarstek. Nóż Global G-2 w zestawie z wygodną ostrzałką idealnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Satake Sakura Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56 HRC, idealny do większości prac kuchennych. Stal dodatkowo jest bardzo łatwa w ostrzeniu, jak również jest odporna na korozję. Rękojeść wykonana z wytrzymałego tworzywa ABS, świetnie leży w dłoni, jak również jest bardzo odporna na zarysowania.

Satake Hiroki Nóż szefa kuchni

Seria Satake Hiroki to uniwersalne narzędzia, doskonale sprawdzają się w codziennych zadań. Jest to seria stanowiąca praktyczne rozwiązania dla osób, które szukają narzędzi najwyższej jakości na lata. Klingi wykonane z nierdzewnej stali, o twardości 56 HRC. Dostępne również w zestawie.

Noże o długości 24 cm

 

Global G-16 Nóż szefa kuchni

Wszechstronny nóż, który doskonale się sprawdza podczas rozmaitych kuchennych zadań, również tych, które wymagają dłuższej krawędzi tnącej. Szerokie, cienkie ostrze szybko i dokładnie kroi większe produkty, np. warzywa dyniowate czy arbuzy. Ostrze wykonane ze stali Cromova 18 o twardości 56-58 HRC.

Noże kuchenne o twardości powyżej 60 HRC

W tym przypadku konieczne już będzie korzystanie z dedykowanych kamieni. Teoretycznie możemy jeszcze użyć lepszych ostrzałek kółkowych, jednak musimy zdawać sobie sprawę z faktu, że nie osiągniemy już oczekiwanego efektu. Również sam proces ostrzenia będzie znacznie dłuższy niż w przypadku noży o niższej twardości (56-59 HRC). Z grup kamieni możemy wyróżnić 3 kategorie:
- kamienie syntetyczne,
- kamienie naturalne,
- kamienie ceramiczne.

Idealnym wyborem do użytku domowego będzie kamień syntetyczny Global PB-04 o granulacji 800/6000 lub kamień Tojiro F-433 o granulacji 1000/3000.

 

Noże o długości 18 cm

 

Tojiro A-1 Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC. Prosta konstrukcja, rękojeść wykonana z materiału pakkawood dodatkowo wzmocniona nitami, co dodatkowo zwiększa wytrzymałość konstrukcji. Seria Tojiro A-1 posiada wszystkie noże przydatne w kuchni.

Tojiro DP3 Nóż szefa kuchni

Seria noży DP3 to jedna z najpopularniejszych serii wybieranych wśród kucharzy, nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, bolster i nity zwiększają wytrzymałość całej konstrukcji, a materiał pakkawood jest niezwykle wytrzymały.

Takeshi Saji Żółta bycza kość Nóż szefa kuchni

Ręcznie wykonywana seria noży kuchennych wykonana z żółtej byczej kości ze stali VG-10 o twardości 61 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Noże o długości 21 cm

 

Tojiro Zen Dąb Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, rękojeść została wykonana z dębu wzmocniony pierścieniem z tworzywa. Noże z serii Zen Dąb są bardzo lekkie, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.

Tojiro DP3 Nóż szefa kuchni

Seria noży DP3 to jedna z najpopularniejszych serii wybieranych wśród kucharzy, nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, bolster i nity zwiększają wytrzymałość całej konstrukcji, a materiał pakkawood jest niezwykle wytrzymały.

Tojiro Shippu Kasztan Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany z 63 warstw stali z rdzeniem VG-10 o twardości 60 HRC, rękojeść została wykonana z kasztanu wzmocniony pierścieniem z tworzywa. Noże z serii Shippu Kasztan są bardzo lekkie, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.


Noże o długości 24 cm

 

Tojiro Shippu Black Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany z 63 warstw stali z rdzeniem VG-10 o twardości 60 HRC, rękojeść została wykonana z kasztanu wzmocniony pierścieniem. Ostrze zostało pokryte dodatkowo powłoką tlenkową, która dodatkowo wzmacnia żywotność i odporność na korozję. Noże z serii Shippu Black są bardzo lekkie, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.

Tojiro DP3 Nóż szefa kuchni

Seria noży DP3 to jedna z najpopularniejszych serii wybieranych wśród kucharzy, nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, bolster i nity zwiększają wytrzymałość całej konstrukcji, a materiał pakkawood jest niezwykle wytrzymały.

Takeshi Saji Drewno żelazne Nóż szefa kuchni

Ręcznie wykonywana seria noży kuchennych wykonana z drewna żelaznego ze stali VG-10 o twardości 61 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Noże kuchenne o twardości powyżej 63 HRC

To najczęściej ręcznie kute noże wielowarstwowe, charakteryzujące się wysoka agresja cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Godny uwagi jest również wybór skórzanego bloczku którym możemy wypolerować krawędź tnącą po zakończonym ostrzenia uzyskując maksymalny efekt ostrości.

Noże o długości 18 cm

 

Takeshi Saji Biała bycza kość Nóż szefa kuchni

Ręcznie wykonywana seria noży kuchennych wykonana z białej byczej kości z rdzeniem z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Noże o długości 20-21 cm

 

Takeshi Saji Róg jeleni Nóż szefa kuchni

Nóż kuchennych wykonany z jeleniego rogu to połączenie naturalnego piękna, precyzji wykonania oraz najlepszych technologii jaką jest stal SRS-13 o twardości 64 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Miyabi 5000MCD 67 Nóż szefa kuchni

Nóż kuchenny Szefa kuchni z serii Miyabi 5000MCD 67 to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Ostrze z rdzeniem ze stali ZDP-189 okuty 132 warstwami stali, tworząc piękny damasceński wzór.

Noże o długości 24 cm

 

Takeshi Saji Biała bycza kość Nóż szefa kuchni

Ręcznie wykonywana seria noży kuchennych wykonana z białej byczej kości z rdzeniem z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Miyabi 5000MCD Nóż szefa kuchni

Noż Miyabi 5000 MCD posiada rdzeń ze stali SG2o twardości 63 HRC został okuty z 100 warstw stali, co zapewnia świetny wygląd. Rękojeść w kształcie litery D wykonany jest z drewna brzozy Masur-Birchwood. 

Wybór noży rdzewnych

Noże ze stali węglowej cieszą się również wielką popularnością wśród japońskich mistrzów w kuchni. Jednakże musimy mieć świadomość że noże rdzewne są bardziej wymagające w kwestii pielęgnacji i konserwacji. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywają się patyną, a następnie rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich noży jest, aby po ich użyciu wytrzeć je sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić, do konserwacji używamy zwykłego oleju jadalnego.

Niewskazane jest zatem pozostawienia wilgotnego noża czy wstawianie go do bloku bez wcześniejszego wysuszenia. Również krojenie cytrusów może pozostawić na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka do czyszczenia, gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski). Mimo wszystko noże rdzewne cieszą się ogromnym zainteresowaniem, a nie zapominając o prawidłowej konserwacji otrzymamy narzędzie o świetnej agresji cięcia, które dodatkowo łatwo się ostrzy.

Naszymi faworytami w tej kategorii są:

Tojiro Shirogami Nóż szefa kuchni

Nóż rdzewny z serii Shirogami, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Wykonany ze stali Shirogami #2 o twardości 60 HRC +/- 1, cechuje go wysoka agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia, a zewnętrza warstwa miękkie stali nadaje elastyczność klindze oraz chroni rdzeń.

Takeshi Saji Super Aogami Nóż szefa kuchni

Nóż szefa z ostrzem o długości 21 cm, mistrza Takeshi Saji, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza. Stal Super Aogami o twardości 65 HRC +/-1. Super blue to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych.

Takeshi Saji Aogami Nóż szefa kuchni

Ręcznie kuta nóż kuchenny wykonany z 11 warstwowej stali, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.