Nóż szefa kuchni jaki wybrać?

Uniwersalne narzędzie w kuchni, tak można zdefiniować nóż szefa kuchni. Jest to doskonały wybór do większości zastosowań krojenia siekania czy plastrowania. Najczęściej spotykanymi długościami noża szefa to od 18 do 24 cm. Spore ostrze w kształcie trójkąta z zaznaczonym lekko brzuścem na krawędzi tnącej. Szlif często pełny płaski, ale bywają też częściowe płaskie lub wklęsłe, rzadziej występuje convex.

Zastosowania noża szefa kuchni są bardzo szerokie:

Do krojenia, siekania, szatkowania, a nawet porcjowania czy wykrawania, jeśli nie mamy specjalistycznych noży do tych zadań. Zdając sobie sprawę z naszej szerokiej oferty, mogą Państwo mieć problem z wyborem odpowiedniego noża szefa kuchni. Wychodząc naprzeciw, odpowiemy na to pytanie:

W zależności od naszego doświadczenia powinniśmy sobie zadać podstawowe pytanie, jaka długość będzie odpowiednia. Najbardziej popularne jest ostrze o długości 20-21 cm, drobniejsze osoby oraz te nielubiące długich noży często decydują się również na długość 18 cm. Długości powyżej 24 cm najczęściej wybierane są przez profesjonalnych kucharzy, którzy mają już spore doświadczenie w pracy z takimi nożami.

Ważnym aspektem jest również twardość noża

Jest ona uwarunkowana faktem w jaki sposób będziemy w późniejszym czasie ostrzyć nasz nóż. Noże o twardości do 59 HRC, bez problemu naostrzymy na ostrzałce kółkowej, później konieczne będą kamienie. Jeżeli mamy w nawyku częste ostrzenie miękki nóż może okazać się dla nas nawet wygodniejszy bo ostrzenie zajmie nam mniej czasu, a ostrzenie na ostrzałce jest dużo prostsze.

Noże japońskie w naszej ofercie charakteryzują się twardością w przedziale od 56 do 66 HRC.

 

Noże kuchenne o twardości do 59 HRC

Bez większych problemów naostrzymy go na domowej ostrzałce kółkowej. Wartymi uwagi są również musaki, które świetnie sprawdzają się w podtrzymywaniu ostrości noża często 2-3 przeciągnięcia poprawiają właściwości krawędzi tnącej. Używając musaka musimy jednak pamiętać, aby nie doprowadzić do całkowitego stępienia, w innym wypadku nie przywrócimy mu tak łatwo ostrości i zmuszeni będziemy do użycia ręcznej ostrzałki kółkowej lub kamienia.

Tojiro Color Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej, o twardości 57-59 HRC, wyposażony w antybakteryjną rękojeść sprawia, że seria Tojiro Color świetnie sprawdzi się również w gastronomii.

Satake Kotori Nóż szefa kuchni

Rękojeść wykonana z brązowego materiału Pakkawood jest niebywale wytrzymała i odporna na wilgoć czy wysokie temperatury. Świetnie leży w dłoni i zapewnia optymalne właściwości cięcia. Ostrze wykonane ze stali 420J2 o twardości 56 HRC. Szukając pomysłu na prezent warto też sprawdzić zestaw Satake Kotori.

Global G-2 Nóż szefa kuchni

Jeden z najpopularniejszych noży na świecie idealna waga i łatwość ostrzenia sprawia że to doskonały wybór do kuchni. Rękojeści są wypełnione piaskiem, który przesypuje się podczas pracy dodatkowo odciążając nadgarstek. Nóż Global G-2 w zestawie z wygodną ostrzałką idealnie sprawdzi się w każdej kuchni.

Satake Sakura Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56 HRC, idealny do większości prac kuchennych. Stal dodatkowo jest bardzo łatwa w ostrzeniu, jak również jest odporna na korozję. Rękojeść wykonana z wytrzymałego tworzywa ABS, świetnie leży w dłoni, jak również jest bardzo odporna na zarysowania.

Global G-16 Nóż szefa kuchni

Wszechstronny nóż, który doskonale się sprawdza podczas rozmaitych kuchennych zadań, również tych, które wymagają dłuższej krawędzi tnącej. Szerokie, cienkie ostrze szybko i dokładnie kroi większe produkty, np. warzywa dyniowate czy arbuzy. Ostrze wykonane ze stali Cromova 18 o twardości 56-58 HRC.

 

Noże kuchenne o twardości powyżej 60 HRC

W tym przypadku konieczne już będzie korzystanie z dedykowanych kamieni. Teoretycznie możemy jeszcze użyć lepszych ostrzałek kółkowych, jednak musimy zdawać sobie sprawę z faktu, że nie osiągniemy już oczekiwanego efektu. Również sam proces ostrzenia będzie znacznie dłuższy niż w przypadku noży o niższej twardości (56-59 HRC). Z grup kamieni możemy wyróżnić 3 kategorie:
- kamienie syntetyczne,
- kamienie naturalne,
- kamienie ceramiczne.

Idealnym wyborem do użytku domowego będzie kamień syntetyczny kamień Tojiro F-433 o granulacji 1000/3000.

Tojiro A-1 Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC. Prosta konstrukcja, rękojeść wykonana z materiału pakkawood dodatkowo wzmocniona nitami, co dodatkowo zwiększa wytrzymałość konstrukcji. Seria Tojiro A-1 posiada wszystkie noże przydatne w kuchni.

Tojiro DP3 Nóż szefa kuchni

Seria noży DP3 to jedna z najpopularniejszych serii wybieranych wśród kucharzy, nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, bolster i nity zwiększają wytrzymałość całej konstrukcji, a materiał pakkawood jest niezwykle wytrzymały.

Takeshi Saji Żółta bycza kość Nóż szefa kuchni

Ręcznie wykonywana seria noży kuchennych wykonana z żółtej byczej kości ze stali VG-10 o twardości 61 HRC. Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie sprawiają że każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Tamahagane Tsubame Black Nóż Szefa kuchni

Najtwardsza stal nierdzewna w naszej ofercie, czyli VG-5 o twardości 61 HRC. Eleganckie, piaskowane wykończenie z kontrastującym, wypolerowanym rdzeniem, osadzone w rękojeści wykonanej z micarty poza użytecznością, doskonalę udekoruje kuchnie.

Tojiro Zen Dąb Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, rękojeść została wykonana z dębu wzmocniony pierścieniem z tworzywa. Noże z serii Zen Dąb są bardzo lekkie, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.

 

Tojiro Shippu Kasztan Nóż szefa kuchni

Nóż wykonany z 63 warstw stali z rdzeniem VG-10 o twardości 60 HRC, rękojeść została wykonana z kasztanu wzmocniony pierścieniem z tworzywa. Noże z serii Shippu Kasztan są bardzo lekkie, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.

 

 

Noże kuchenne o twardości powyżej 63 HRC

To najczęściej ręcznie kute noże wielowarstwowe, charakteryzujące się wysoka agresja cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Godny uwagi jest również wybór skórzanego bloczku którym możemy wypolerować krawędź tnącą po zakończonym ostrzenia uzyskując maksymalny efekt ostrości.

Miyabi 5000MCD 67 Nóż szefa kuchni

Nóż kuchenny Szefa kuchni z serii Miyabi 5000MCD 67 to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Ostrze z rdzeniem ze stali ZDP-189 okuty 132 warstwami stali, tworząc piękny damasceński wzór.

Tsunehisa SRS-15 Nóż szefa kuchni

Prosty design może być mylący, jest to ręcznie kuty nóż wykonany ze stali proszkowej SRS-15 o twardości 63 HRC. Ergonomiczna rękojeść z drewna pakka i doskonałe wyważenie dzięki bosterowi nie męczą dłoni i pozwalają na długą pracę.

 

Miyabi 5000MCD Nóż szefa kuchni

Noż Miyabi 5000 MCD posiada rdzeń ze stali SG2o twardości 63 HRC został okuty z 100 warstw stali, co zapewnia świetny wygląd. Rękojeść w kształcie litery D wykonany jest z drewna brzozy Masur-Birchwood.