Tojiro Color Nóż Szefa Kuchni 18 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Przedstawiamy japoński nóż kuchenny Tojiro Color, doskonale sprawdzi się codzienne narzędzie w pracach kuchennych, ostrze o długości 18 cm doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: żywica elastomerowa
- Twardość: 57-59 HRC
- Długość całkowita: 31,3 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: ok. 2,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 123 g
Stal molibdenowa-wanadowa to wysokiej jakości prosta stal nierdzewna, która cechuje się wytrzymałością, odpornością na zużycie i opornością na korozję. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy dobrze ją umyć i dokładnie wysuszyć, a na pewno będzie nam służyć. Stal molibdenowa-wanadowa jest niezwykle prosta w ostrzeniu. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych urządzeń, aby stale zachowywały swoją ostrość. Zwykle hartowana jest w granicach skali 56-58 HRC, co sprawia, że jest odporna na wykruszenia.
Skład stali:
Węgiel: 0,74%,
Chrom: 13,45%,
Molibden: 0,18%,
Wanad: 0,12%
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Historia marki Tojiro rozpoczęła się w 1955 roku
Od stworzenia pierwszego noża do owoców ze stali nierdzewnej. W tamtym okresie najpopularniejsza była stal węglowa, a Tojiro dążyło do rewolucji, która miała odmienić oblicze stali nierdzewnej uważanej wtedy za produkt niskiej jakości. Tojiro wykonuje noże z jednej z najpopularniejszych stali VG-10, której receptura została opracowana przez Takefu Special Steel co. Ltd specjalnie do wyrobu wysokogatunkowych ostrzy. Charakteryzuje ją długi czas trzymania ostrości oraz łatwość ostrzenia.
Tojiro dąży do równowagi między tradycją, a innowacyjnymi technologicznymi
Tradycyjne technik używane od setek lat przez japońskich kowali, wytwarzających wielowarstwowe ostrza i łączących dzisiejszą zaawansowaną technologię, czyni noże Tojiro wyjątkowymi, obejmuje europejskie i japońskie kształty ostrzy, więc z pewnością znajdziesz odpowiedni nóż kuchenny do swoich potrzeb.
Oferujemy m.in. noże szefa kuchni przeznaczone do między innymi cięcia warzyw, ziół, owoców i wędlin. Charakteryzują się one wyjątkowo trwałą klingą i niespotykanymi walorami estetycznymi. Proponujemy stosunkowo tanie oryginalne noże japońskie, które godzą japońską tradycję z nowoczesnością. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą związaną z japońskimi nożami kuchennymi.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
1. Narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
2. Stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające z niewłaściwej eksploatacji.