Noże kuchenne - co wybrać

Noże kuchenne - co wybrać kwestie ostrzenia

Mamy przed sobą ważną decyzję, jaki nóż kuchenny wybrać. Bez względu na to, jak często pracujesz, nadchodzi czas, kiedy twój nóż wymaga wyostrzenia. Z tępym ostrzem automatycznie nakładasz więcej nacisku, co zwiększa ryzyko wypadków. Dlatego mądrze jest trzymać ostre noże. Umożliwia także znacznie łatwiejsze cięcie produktów. W przypadku ostrzenie nie należy czekać do ostatniej chwili.

Do codziennej konserwacji doskonałym wyborem jest musak, który świetnie podtrzymuje ostrość noża. Warto pamiętać, że każdy nóż ma określoną twardość, japońskie noże kuchenne w naszej ofercie mają twardości od 56 do 64 HRC, wkrótce nawet noże o twardości 67 HRC wykonanych z ekstremalnie twardych stali. Dla początkujących dobrym wyborem są noże Global oraz Satake, które bez problemu naostrzymy również na ręcznej ostrzałce kółkowej, co zaoszczędzi nam sporo czasu. Sugerując się wyborem noża głównie kierujmy się rękojeścią, ponieważ zależy od tego jak wygodny będzie dla nas dany nóż, a nie ukrywajmy warto jest mieć komfortowe narzędzie pracy. Nóż jest jak ubranie trzeba je przymierzyć. Noże mistrza Takeshi Saji mają rekojeści, które świetnie leżą w dłoni, a zastosowana stal R2/SG2 (szybkotnąca stal proszkowa) cechuję wysoka ostrość i duża odporność na ścieranie. Jest uważana za jedną z najdoskonalszych stali nierdzewnych na rynku.

W ofercie naszego sklepu stacjonarnego posiadamy ok. 600 noży, i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. 

A może noże rdzewne?

Noże wykonane ze stali węglowej cieszą się ogromną popularnością wśród japońskich mistrzów kuchni, mimo że stal rdzewna wymaga większej opieki. Ogromnym atutem noży ze stali węglowej jest ich agresja cięcia oraz wysoka twardość. Dodatkowo noże te ze względu na łatwość obróbki oraz cenę materiałów, w porównaniu do skomplikowanych stalowych stopów są stosunkowo tanie.

Należy jednak pamiętać że decydując się na zakup noża ze stali rdzewnej, należy opanować sztukę ostrzenia na kamieniach. Noże Tojiro Shirogami są cenione na całym świecie, ze względu na jakość wykonania oraz wysokiej jakość stal Shirogami #2

W ofercie mamy również noże rdzewne mistrzów cenionych na całym świecie Takeshi Saji seria Blue Steel wykonane z 11 warstwowej stal, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi, Hideo Kitaoka gdzie rdzeń jest wykonany ze stali Shirogami #2, lub Masanobu Okada, który jako jedyny tworzy noże do sushi ostrzone dwustronnie.

Z czasem jednak warto nauczyć się ostrzenia na kamieniach, japońskie kamienie naturalne są uważane za najlepsze kamienie do ostrzenia na świecie. Właściwości ostrzące kamieni są znane i wykorzystywane od setek lat, unikatowe i maja swoje specyficzne cechy. Są szybkie, dają piękne wykończenie, noże są ostrzejsze i dłużej trzymają ostrość. W zależności od granulacji są one przeznaczone do różnych etapów ostrzenia.