Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie

Ranking noży kuchennych

Bez względu na poziom naszych umiejętności dobry nóż kuchenny to niezbędny element wyposażenia kuchni. W naszym rankingu postaramy się przedstawić najlepsze wybory w określonych zakresach cenowych. Ciężko jest określić jeden uniwersalny najlepszy nóż, każda osoba ma inne upodobania, budżet czy chwyt. Głównym nożem, który będziemy przedstawiać w rankingu, jest nóż szefa kuchni, czyli najbardziej uniwersalny nóż używany w kuchni może być używany do praktycznie wszystkich zadań, od siekania ziół i krojenia mięsa do każdego aspektu przygotowania owoców i warzyw.

 

Noże kuchenne ranking do 150 zł

 

Satake Megumi Nóż Szefa kuchni 21 cm

Jest to idealny wybór dla osób szukających tradycyjnego japońskiego noża z drewnianą rękojeścią. Nóż wykonany ze stali 420J2 o twardości 56 HRC, świetnie spisuje się w domowych warunkach. Rękojeść wykonana z drewna magnoliowego wykończona czarnym pierścieniem z tworzywa.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż uniwersalny 12 cm lub nóż sashimi 21 cm dla miłośników domowego sushi.

 

Seria Noży Satake Megumi

 

 

Satake Saku Nóż Szefa kuchni Air Holes 18cm

Nóż wyposażony w otwory w krawędzi tnącej ułatwiają pracę krojone produkty nie przywierają do klingi. Wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56 HRC, idealnie spisuje się w domowych warunkach. Rękojeść wykonana z polipropylenu jest bardzo odporna na wszelkie uszkodzenia, a dodatkowo bardzo dobrze leży w dłoni.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż uniwersalny 12 cm lub nóż sashimi 21 cm dla miłośników domowego sushi.

 

Seria Noży Satake Saku

 

 

Czym ostrzyć?

W kategorii do 150 zł najlepszym wyborem będzie Ceramiczna ostrzałka wodna 220 MinoSharp lub Dwustronny kamień ceramiczny 1000/3000 Suehiro SKG-27.

 

Noże kuchenne ranking do 250 zł

 

Satake Satoru Nóż Bunka Szefa 20 cm

Nóż wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości 56-58 HRC, to jeden z najlepszych wyborów do gastronomii jak i domowej kuchni. Rękojeść wykonana z bakelitu wypełniony mączką drzewną dodatkowo wzmocniona 3 nitami zapewnia wysoką wytrzymałość konstrukcji.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż mini santoku 13,5 cm lub nóż do obierania 10 cm.

 

Seria Noży Satake Satoru

 

 

Tojiro A-1 Nóż kuchenny Szefa kuchni 18 cm

Nóż wykonany ze bardzo dobrej nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z materiału pakkawood dodatkowo wzmocniona nitami zwiększa wytrzymałość całej konstrukcji.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż Nakiri 16,5 cm.

 

Seria Noży Tojiro A-1

 

 

Czym ostrzyć?

W kategorii do 300 zł najlepszym wyborem będzie Ceramiczna ostrzałka wodna 220 MinoSharp lub Dwustronny kamień ceramiczny 1000/3000 Suehiro SKG-27.

 

Noże kuchenne ranking do 500 zł

 

Tojiro Zen Kasztan Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż wykonany z bardzo dobrej nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z drewna kasztanowego wykończona czarnym pierścieniem z tworzywa.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż do obierania 7 cm lub nóż Yanagi Sashimi 21 cm dla miłośników sushi.

 

Seria Noży Tojiro Zen Kasztan

 

 

Masutani Nóż kuchenny Szefa kuchni 18 cm

Nóż okuty 31 warstwami z rdzeniem ze stali VG-10 o twardości 61 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z drewna pakkawood jest materiałem bardzo trwałym oraz odpornym na wilgoć czy wysokie temperatury.

 

Seria Noży Mistrza Kunio Masutani

 

 

 

 

 

Tojiro DP3 Nóż kuchenny szefa kuchni 21 cm

Jeden z najpopularniejszych noży wśród kucharzy nóż wykonany ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości, a rękojeść z drewna pakkawood jest bardzo odpornym materiałem.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż do obierania 7 cm lub nóż Santoku 17 cm.

 

Seria Noży Tojiro DP3

 

 

Czym ostrzyć?

W kategorii do 500 zł najlepszy wyborem będzie kamień Dwustronny kamień ceramiczny 1000/3000 Suehiro W42 oraz diamentowy musak do podtrzymywania ostrości Musak diamentowy Satake.

 

Noże kuchenne ranking do 800 zł

 

Tojiro Shippu Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż okuty 63 warstwami z rdzeniem ze stali VG-10 o twardości 60 HRC, zapewnia bardzo dobre właściwości cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Rękojeść wykonana z dębu wykończona pierścieniem z bawolego rogu.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż do obierania 9 cm lub nóż uniwersalny 13 cm.

 

Seria Noży Tojiro Shippu

 

 

Nishida Daisuke Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż wykonany z rdzewnej stali Shirogami #1 o twardości 61 HRC, bardzo łatwa do naostrzenia stal, na której z łatwością można osiągnąć efekt perfekcyjnej i wypolerowanej na lustro krawędzi tnącej. Całość dopełnia rękojeść z drewna wiśniowego oraz czarny pierścień z tworzywa.

Uzupełnienie zestawu

Szukając uzupełnienia do noża szefa kuchni, wartym uwagi jest nóż Nakiri 17 cm lub mini Santoku 12 cm.

 

Seria Noży Daisuke Nishida

 

 

Tadafusa Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm

Nóż wykonany z stali SLD okuty stalą nierdzewną o twardości 60-62 HRC, drewniana rękojeść poddana jest procesowi karbonizowania, który sprawia że rękojeść staje się ciemnobrązowa oraz dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną i cechuje ją wysoka odporność na wilgoć.

 

Seria Noży Tadafusa

 

 

 

Czym ostrzyć?

W kategorii do 800 zł najlepszy wyborem będzie Dwustronny kamień ceramiczny 1000/3000 Suehiro W42 oraz Diamentowy musak 25,5cm Global G-75 do podtrzymywania ostrości.