Nóż do plastrowania Sashimi-Yo 25cm | Global G-47

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: G-47
  • Producent: Global
  • Kod producenta: 4943691847003
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (18 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 519,00 zł / szt.

Global G-47

Opis produktu:

Uniwersalny nóż, który znajdzie zastosowanie w cięciu na plastry i krojeniu w kostkę delikatnych produktów, jest to nóż przydatny zwłaszcza przy krojeniu ryb oraz mięsa. Pozwala na krojenie cienkich i równych kawałków, zarówno przed jak i po gotowaniu. Czubek noża, który jest zaokrąglony daje pewność, że nóż się nie zaklinuje, natomiast szerokie ostrze ułatwia utrzymanie prostej linii cięcia.

Dane techniczne:

- Ostrze: Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu)
- Twardość ostrza: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 37,5 cm
- Długość ostrza: 25 cm
- Szerokość klingi: 3 cm
- Grubość klingi: 3 mm
- Waga: ok. 189 g
 
Noże Global znane są z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim wyglądem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki swojej konstrukcji konstrukcji noże, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią, świetnie leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Yanagi Sashimi
Twardość HRC +/- 1: 56, 57, 58
Rodzaj stali: Cromova 18
Długość ostrza: 25 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Stalowa
Marka: Global
Rodzaj noża: Nóż do Sushi