Nóż do pieczywa 23cm | Global SAI-05

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: SAI-05
  • Producent: Global SAI
  • Kod producenta: 4943691140067
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (23 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 645,00 zł / szt.

Global SAI-05

Opis produktu:

Przedstawiamy długi japoński nóż Global z ząbkowanym ostrzem, dzięki któremu można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Ostrze doskonale poradzi sobie z twardą, chrupiącą skórką, dzięki czemu możemy otrzymać cienkie kromki i zachować przy tym kształt pieczywa. Dodatkowo nóż świetnie radzi sobie również w krojeniu pomidorów, ananasów.

Dane techniczne:

- Ostrze: 3-warstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO, stal nierdzewna młotkowana (ząbkowane ostrze)
- Twardość ostrza: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 37,5 cm
- Długość ostrza: 23 cm
- Szerokość klingi: 3,7 cm
- Grubość klingi: 2,5 mm
- Waga: ok. 242 g

Noże japońskie Global z serii SAI, łącze tradycyjne rzemiosło z najnowszą technologią. Cechuje je doskonała precyzja, ergonomia I wytrzymałość. Rękojeść noża Global została wykonana, tak by zredukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Swoją historię rozpoczęły przez Komina Yamadę w 1985 r. zdobył on wiele międzynarodowych nagród i cieszą się ogromnym uznaniem największych szefów kuchni. Nóż zdobiony siedmioma ,,kropkami” (wgłębieniami), symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: do pieczywa
Twardość HRC +/- 1: 56, 57, 58
Rodzaj stali: Cromova 18
Długość ostrza: 23 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Ostrze ząbkowane
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Stalowa
Marka: Global
Rodzaj noża: Nóż kuchenny