Konserwacja noży kuchennych

23-04-2019

Konserwacja noży kuchennych ze stali nierdzewnej

Noże ze stali nierdzewnej dużo łatwiej utrzymać w czystości. Dzięki większej zawartości chromu i innych dodatków w stopie nie rdzewieją tak łatwo jak stale węglowe. Najlepiej po umyciu wytrzeć je do sucha lub zostawić do samodzielnego wysychania. Pamiętajmy jednak że nie ma stali całkowicie nierdzewnych i w niesprzyjających warunkach może nawet na „nierdzewnym” nożu pojawić się lekka patyna.

Jeśli noże przechowujemy w bloku, dużo pewniej będzie je tam włożyć po ich osuszeniu, jeśli długo nie będziemy używać noża można go delikatnie zakonserwować smarując preparatami na bazie tłuszczów (jednak przed użyciem noża trzeba je usunąć), lub po prostu posmarować jakimś olejkiem (np. jojoba lub kameliowym) czy chociażby olejem jadalnym (należy uważać na oleje szybko jełczejące jak np. olej lniany).

Konserwacja noży kuchennych ze stali rdzewnej (węglowej)

Stal z duża zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo jak przechowywanie go w bloku nie wysuszonego wcześniej.

Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje ale musimy pamiętać by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży) ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).