Blog

Noże walcowane kontra kute

Noże walcowane kontra kute

W ostatnim wpisie zajmowaliśmy się kwestią różnic pomiędzy stalami węglowymi, a stalami nierdzewnymi. Zainteresowanych odsyłamy do linku. W kolejnym artykule z naszej serii zajmiemy się... więcej
08-10-2020
Za co odpowiadają poszczególne pierwiastki w składzie stali?

Za co odpowiadają poszczególne pierwiastki w składzie stali?

Dzisiejszym wpisem chcielibyśmy zacząć cykl artykułów poszerzających waszą wiedzę na temat stali oraz technik jej obróbki, z których wykonywane są oferowane przez naszą firmę... więcej
28-07-2020
Czym jest drewno pakka oraz materiał micarta?

Czym jest drewno pakka oraz materiał micarta?

Tym razem postaramy się przedstawić bliżej 2 bardzo często używane materiały w rękojeściach japońskich noży. Jest to drewno pakka oraz micarta. Drewno pakka jest laminatem wykonanym z... więcej
10-06-2020
Stal proszkowa - Szybkotnące stale proszkowe

Stal proszkowa - Szybkotnące stale proszkowe

W kolejnym artykule z naszej serii wracamy do zagadnienia różnych gatunków stali, a konkretnie - stali proszkowej. Stal proszkowa nie jest typową stalą  Owszem, dotyczy jej przytaczana... więcej
01-06-2020
Ostrzenie noży na kamieniu - Poradnik krok po kroku

Ostrzenie noży na kamieniu - Poradnik krok po kroku

Każdy, pasjonat noży, poza ich właściwościami i zastosowaniem jest też świadom konieczności ich ostrzenia. Dla jednych jest to obowiązek, który zlecają innym, dla innych staje się to... więcej
23-01-2020
Stal węglowa kontra stal nierdzewna

Stal węglowa kontra stal nierdzewna

Dzisiaj zajmiemy się porównaniem dwóch najistotniejszych w produkcji japońskich noży gatunków stali, a mianowicie: stali węglowej i stali nierdzewnej. więcej
15-10-2019
Konserwacja noży kuchennych - Jak dbać?

Konserwacja noży kuchennych - Jak dbać?

Konserwacja noży kuchennych ze stali nierdzewnej Noże ze stali nierdzewnej dużo łatwiej utrzymać w czystości. Dzięki większej zawartości chromu i innych dodatków w stopie nie rdzewieją... więcej
23-04-2019