Satake Saku Nóż do pieczywa 20cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 803-199
  • Producent: Satake
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (7 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 119,00 zł / szt.

Satake Saku Nóż do pieczywa 20 cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż z serii Saku, dzięki któremu można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Ostrze doskonale poradzi sobie z twardą, chrupiącą skórką, dzięki czemu możemy otrzymać cienkie kromki i zachować przy tym kształt pieczywa.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal molibdenowo wanadowa
- Rękojeść: polipropylen
- Twardość: 56 HRC +/- 1
- Długość całkowita:  cm
- Długość ostrza: 20 cm
- Szerokość klingi:  cm
- Grubość klingi:  mm
- Sposób ostrzenia: ostrze ząbkowany
- Waga: ok.  g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal wanadowo-molibdenowa

Stal wanadowo-molibdenowa lub chromowo-wanadowo-molibdenowa (nazwy występujące zwykle zamiennie). Prosta stal nierdzewna z zawartością w.w. pierwiastków w swoim składzie chemicznym (zwykle producenci nie podają procentowej zawartości tych pierwiastków). Pod tą nazwą może kryć się zarówno droższa stal typu Elmax (jest to nadal stal wanadowo chromowo molibdenowa) jak i stal używana na tańsze noże dla mniej wymagających klientów. W przypadku  naszych noży  znamy procentowy skład stali z jakich są wykonane (poniżej). Prosta w ostrzeniu nawet bez specjalnych systemów ostrzących. Bardzo odporna na rdze i elastyczna. Trochę krótsze trzymanie ostrości kompensuje duża odporność na wykruszenia i naprężenia boczne. Nie wymaga zbyt wiele uwagi przy konserwacji. Zwykle jest hartowana w niższych granicach skali HRC (56-58).

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: do pieczywa
Twardość HRC +/- 1: 56
Rodzaj stali: Molibdenowa
Długość ostrza: 20 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Ostrze ząbkowane
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Satake Basic
Rodzaj noża: Nóż kuchenny