Yoshimune Shirogami Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: KW-0001
  • Producent: Kawamura
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (1 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 659,00 zł / szt.

Yoshimune Shirogami Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm

Opis produktu:

Ręcznie kuty nóż kuchenny Yoshimune, doskonale sprawdzi się w niewielkich pracach kuchennych, ostrze o długości 15 cm świetnie radzi sobie z obieraniem warzyw, owoców, jak również doskonale nadaje się do usuwania pestek czy gniazd. Ostry czubek pozwala szybko I dokładnie wykroić niechciane elementy. 

Całość dopełnia rękojeść wykonana z drewna orzechowego wykończona skuwką z black pakka. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a rękojeść oktagonalna rękojeść świetnie  dopasowuje się do dłoni.

Noże Yoshimune, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć i wymiarów. 

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewna Shirogami #1 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno orzechowe skuwka z black pakka
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 28,1 cm
- Długość ostrza: 15,0 cm
- Szerokość klingi: 5,3 cm
- Grubość klingi: 3,1 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 86 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.