Yoshimi Kato SG-2 Nóż kuchenny Bunka 16,5 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: KATO-SG2-BUNKA-165
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (2 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 1 299,00 zł / szt.

Yoshimi Kato Ręcznie kuty nóż Bunka 16,5 cm

Opis produktu:

Tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yoshimi Kato, nóż Bunka z ostrzem o długości 16,5 cm, doskonale sprawdza się do krojenia m.in wołowiny. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Bunka jest na tyle wszechstronna, aby poradzić sobie większością zadań w kuchni, dzięki czemu stanie się niezbędnikiem w kuchni.

Całość dopełnia owalna rękojeść wykonana z drewna wiśniowego zakończona pierścieniem z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a oktagonalna rękojeść idealnie dopasowuje się do dłoni. Noże Yoshimi Kato, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń szybkotnąca stal proszkowa SG-2 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno wiśniowe pierścień wykonany pakkawood
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,2 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 130 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal R-2

R2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG-2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,

- Wanad: 1.80 – 2.20%,

- Chrom: 14.00 – 16.00%,

- Molibden: 2.30 – 3.30%,

- Mangan: 0.40%,

- Fosfor: 0.03%,

- Siarka 0.03%,

- Krzem: 0.5%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Bunka
Marka: Yoshimi Kato
Długość ostrza: 16 - 19 cm
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Rodzaj stali: SG-2
Klinga nierdzewna: tak
Rodzaj noża: Nóż kuchenny