Konserwacja noży

1. Nie zostawiaj noży w zlewie kuchennym

Nie tylko jest to niebezpieczne dla tych, którzy myją naczynia, ale także dla twoich noży - ostrze może zostać porysowane lub, co gorsza, może się zgiąć lub złamać. Jak tylko skończysz używać noża, umyj go, wysusz i odłóż w bezpieczne miejsce.

2. Nie przechowuj noży w szufladzie na przybory kuchenne

Rzucanie nożami w dowolną szufladę, zmieszaną z innymi przedmiotami, jest jedną z najgorszych rzeczy, które możesz zrobić. Ostrze może łatwo zostać porysowane lub wgniecione od bycia w szufladzie za każdym razem, gdy ją otwierasz. Jeśli nie masz innego miejsca do przechowywania swoich noży, to przynajmniej użyj osłony noża, aby chronić ostrze.

3. Zawsze myj, noże kuchenne ręcznie

Zmywarka może być wygodna, ale istnieje duże ryzyko, że ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą spowodują korozję stali nierdzewnej.

4. Nie pozostawiaj noży do wyschnięcia w stojaku na naczynia

Występuje ryzyko stępienia ostrza, gdy nóż dzieli przestrzeń z innymi naczyniami w pojemniku na przybory. Wysusz swój nóż natychmiast po umyciu i odłóż w bezpieczne miejsce.

5. Wyostrz ostrze

To jak tuning do noża, istnieje wiele sposobów, aby to zrobić: używając ostrzałek, kamieni albo wyślij go do nas.

6. Zawsze krój na desce do krojenia

Nie tnij na blacie-po prostu tego nie rób. Marmur, granit lub inna twarda powierzchnia jest zbyt twarda dla ostrza. Trzymaj deski do krojenia drewna, są najdelikatniejsze.