Tojiro Zen Black Nóż Santoku 16,5cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: FD-1567
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Jest Jest  (5 szt.)
    Czas realizacji: 24 h
  • szt.
  • Cena netto: 397,56 zł / szt. 489,00 zł / szt.

Wielozadaniowy nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, ziół, mięsa i ryb. Jak każdy nóż Santoku, także i ten posiada charakterystyczny, obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.

Ostrze – Wysokiej jakości trzywarstwowa stal nierdzewna

Twardość ostrza – 60 +/-1 HRC

Rękojeść – Dębowy uchwyt wzmocniony pierścieniem z tworzywa

Waga – 125g

Zen to kwintesencja filozofii Tojiro, która zamyka się w jednym słowie: bezinteresowność. Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże, które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza (Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa są ostrzone jednostronnie). Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe, odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Klasyczne, dębowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa. Czarne ostrza mają dodatkową powłokę tlenkową, która nie zmienia ich właściwości.

Główne cechy

Typ ostrza: Santoku
Twardość HRC +/- 1: 60
Rodzaj stali: VG-10
Długość ostrza: 16,5 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Rodzaj noża: Nóż kuchenny