Tojiro Shirogami Nóż Yanagi-Sashimi 33 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: F-911
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Jest Jest  (1 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 1 129,00 zł / szt.

Nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby (yanagi to po japońsku „wierzba"), przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na niemal przezroczyste plastry, w linii prostej lub ukośnie. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz dodatków do sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku – do siebie.

Ostrze – Najwyższej jakości stal 2 warstwowa wysokowęglowa Shirogami #2 (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 60 +/-1 HRC

Rękojeść – Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z tworzywa

Waga – 235g

Shirogami #2 (YSS), tzw. White Steel, to najczystsza stal wysokowęglowa dostępna obecnie na rynku, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. W tej serii twardy rdzeń składający się wyłącznie z węgla i żelaza, został okuty warstwami żelaza miękkiego, dzięki czemu ostrzenie noży nie sprawia większej trudności. Doświadczony użytkownik, posługując się kamieniem naturalnym, wypoleruje krawędź tnącą na perfekcyjne „lustro”, co w przypadku innych materiałów bywa nieosiągalne. Ostrze wykonane z tak czystej stali węglowej jest delikatne i wymaga umiejętnej opieki.

Główne cechy

Typ ostrza: Yanagi Sashimi
Twardość HRC +/- 1: 60
Rodzaj stali: Shirogami #2
Długość ostrza: 33 cm
Klinga nierdzewna: nie
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Tojiro Shirogami
Rodzaj noża: Nóż kuchenny