Tojiro Elastomer s/s Yanagi-Sashimi 30cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: FD-1113
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Jest Jest  (1 szt.)
    Czas realizacji: 24 h
  • szt.
  • Cena netto: 690,24 zł / szt. 849,00 zł / szt.

Nóż do sashimi (Yanagi) jest typowym japońskim nożem, przeznaczonym głównie do krojenia świeżych ryb na cienkie, niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi i innych potraw, które wymagają dokładnego i perfekcyjnego cięcia. Jego długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie.

Ostrze – Wysokiej jakości stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 56-58 +/-1 HRC

Rękojeść – Żywica elastomerowa spełniająca standardy HACCP

Waga – 225g

Tojiro MoV to seria bardzo ostrych noży z mocnej, dwuwarstwowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu. Dzięki tym pierwiastkom materiał staje się szczególnie odporny na ścieranie i wytrzymały, a także znacznie mniej podatny na rdzewienie. Tradycyjne japońskie ostrza wyposażono tu w wygodne, ośmiokątne rękojeści z żywicy elastomerowej, które są dostosowane do wymogów systemu HACCP. Ze względów higienicznych w wielu lokalach zabrania się używania drewnianych narzędzi, więc specjaliści z Fujitora Industry stworzyli tę serię z myślą o profesjonalnych kucharzach, którzy potrzebują w pracy klasycznych noży japońskich.

Główne cechy

Typ ostrza: Yanagi Sashimi
Twardość HRC +/- 1: 56
Rodzaj stali: Molibdenowo-wanadowa
Długość ostrza: 30 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Tojiro
Rodzaj noża: Nóż do Sushi