Tojiro Aogami Buffalo Horn Yanagi-Sashimi 27cm

  • Dodaj recenzję:
  • F-966
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Brak Brak  (0 szt.)
  • szt.
  • Cena netto: 1 007,32 zł / szt. 1 239,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby (yanagi to po japońsku „wierzba”), przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na niemal przezroczyste plastry, w linii prostej lub ukośnie. Idealnie się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz dodatków do sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku – do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, dzięki czemu kontrolowanie ruchu noża palcem wskazującym jest znacznie wygodniejsze.

Ostrze – Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami #2 (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 62 +/-1 HRC

Rękojeść – Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z bawolego rogu

Waga – 170g

Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe. Rdzenie okuto miękkim żelazem, więc noże z tej serii są łatwe w utrzymaniu i świetnie się sprawdzają na co dzień.