Tojiro Aogami Buffalo Horn Nóż kuchenny Deba 18 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: F-977
  • Producent: Tojiro
  • Kod producenta: F-977
  • Dostępność: Jest Jest  (4 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 1 299,00 zł / szt.

Tojiro Aogami Buffalo Horn Deba 18cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż Tojiro z serii Aogami, ciężki nóż zakończony grubą, zwężającą się klinga. Doskonale sprawdza się w filetowaniu i odgławianiu ryb, w sposób by nie uszkadzać mięsa. W modelu F-977 by zwiększyć komfort pracy palcami, krawędź grzbietu jest lekko zaokrąglona. Nóż Deba nie jest tasakiem rzeźniczym, jednakże swobodnie przecina ości oraz chrząstki, ale nie służy do rąbania grubych kości i nie należy nim mocno uderzać.

Dane techniczne:

- Ostrze: Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami #2 (szlif jednostronny)
- Twardość ostrza: 63 +/-1 HRC
- Rękojeść: Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z bawolego rogu
- Długość całkowita: 34,0 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 5,7 cm
- Grubość klingi: 7,5 mm
- Waga: ok. 315 g

Seria Aogami to tzw. Blue Steel, to najwyższej jakości wysokiej czystości stal wysokowęglowa, produkowana przez firmę Hitachi Metals, opierając się o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Rdzenie okute miękkim żelazem, są łatwe w utrzymaniu i doskonale sprawdzają się podczas codziennych prac kuchennych. Wyjątkowo twarde ostrza zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi wolframu i chromu są bardzo odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe.

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal Aogami #2

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogami wzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali Aogami #2:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Deba
Twardość HRC +/- 1: 63
Rodzaj stali: Blue Aogami #2
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: nie
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Tojiro Aogami
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny