Tojiro Aogami Buffalo Horn Deba 18cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: F-977
  • Producent: Tojiro
  • Kod producenta: F-977
  • Dostępność: Jest Jest  (5 szt.)
    Czas realizacji: 24 h
  • szt.
  • Cena netto: 1 056,10 zł / szt. 1 299,00 zł / szt.

Tojiro Aogami Buffalo Horn Deba 18cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż Tojiro z serii Aogami, ciężki nóż zakończony grubą, zwężającą się klinga. Doskonale sprawdza się w filetowaniu i odgławianiu ryb, w sposób by nie uszkadzać mięsa. W modelu F-977 by zwiększyć komfort pracy palcami, krawędź grzbietu jest lekko zaokrąglona. Nóż Deba nie jest tasakiem rzeźniczym, jednakże swobodnie przecina ości oraz chrząstki, ale nie służy do rąbania grubych kości i nie należy nim mocno uderzać.

Dane techniczne:

- Ostrze: Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami #2 (szlif jednostronny)
- Twardość ostrza: 63 +/-1 HRC
- Rękojeść: Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z bawolego rogu
- Długość całkowita: 34,0 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 5,7 cm
- Grubość klingi: 7,5 mm
- Waga: ok. 315 g

Seria Aogami to tzw. Blue Steel, to najwyższej jakości wysokiej czystości stal wysokowęglowa, produkowana przez firmę Hitachi Metals, opierając się o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Rdzenie okute miękkim żelazem, są łatwe w utrzymaniu i doskonale sprawdzają się podczas codziennych prac kuchennych. Wyjątkowo twarde ostrza zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi wolframu i chromu są bardzo odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe.

Główne cechy

Typ ostrza: Deba
Twardość HRC +/- 1: 63
Rodzaj stali: Blue Aogami #2
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: nie
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Tojiro Aogami
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny