Takeshi RW Nóż Santoku 18cm R-2

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: H-R2D-SA-180RW
  • Producent: Takeshi Saji
  • Kod producenta: H-R2D-SA-180RW
  • Dostępność: Brak Brak  (0 szt.)
    Czas realizacji: 24 h
  • szt.
  • 1 779,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Takeshi Saji Ręcznie kuty nóż Santoku 18 cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Takeshi Saji, nóż Santoku z ostrzem o długości 18 cm, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Doskonale sprawdza się podczas codziennych prac kuchennych.

Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 61 warstwowa rdzeń R-2
- Rękojeść: drewno różane
- Twardość: 63 HRC
- Długość całkowita: 30,2 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 5 cm
- Grubość klingi: ok. 2,4 mm
- Waga: ok. 125 g

R2 to stal proszkowa szybkotnąca

R2 nazywana czasem "SG-2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal S2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. Jednak część stali kupuje firma "Takefu Steel Company” i odsprzedaje ją pod nazwą SG-2 producentom noży.
(według mejla od Koki Iwahara z JapaneseChefsKnife.Com).
R2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.
Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo co jest wyjątkiem wśród stali z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189 ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali R2:

Węgiel - 1.25 – 1.45%,
Wanad - 1.80 – 2.20%,
Chrom - 14.00 – 16.00%,
Molibden - 2.30 – 3.30%,
Mangan - 0.40%,
Fosfor - 0.03%,
Siarka - 0.03%,
Krzem - 0.5%

Główne cechy

Typ ostrza: Santoku
Twardość HRC +/- 1: 63
Rodzaj stali: R2 - Szybkotnąca stal proszkowa
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 10-101 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Rodzaj noża: Nóż kuchenny