Takeshi Nóż Bunka 17cm Blue Steel

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: HD-136
  • Producent: Takeshi Saji
  • Kod producenta: HD-136
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (3 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 2 099,00 zł / szt.

Takeshi Saji Nóż bunka ręcznie kuty 17cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Takeshi Saji, stworzył swoje unikalne, wielobarwne stalowe ostrze, wykonane z rdzenia ze stali Blue Steel # 2 okutego wieloma warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi. Nóż Bunka z ostrzem o długości 17 cm, doskonale sprawdza się do krojenia m.in wołowiny. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Bunka jest na tyle wszechstronna, aby poradzić sobie większością zadań w kuchni, dzięki czemu stanie się niezbędnikiem w kuchni. Noże wykonane ze stali rdzewnej cieszą się ogromną popularnością wśród japońskich mistrzów kuchni, mimo że stal rdzewna wymaga większej opieki. 

Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Dane techniczne:

- Ostrze: 11 warstwowa stal, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi 
- Rękojeść: czarno-szara micarta
- Twardość: 61 +/- 1 HRC 
- Długość całkowita: 29,5 cm
- Długość ostrza: 17 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 214 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal Aogami

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na shirogami wzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż shirogami #2.

Skład:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Wolfram: 1,00-1,50%

- Chrom: 0,30-0,50%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Siarka: 0,004%

- Krzem: 0,10-0,20%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Bunka
Marka: Takeshi Saji
Długość ostrza: 16 - 19 cm
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Rodzaj stali: Blue Aogami #2
Klinga nierdzewna: nie
Rodzaj noża: Nóż kuchenny