Unique Nóż Santoku 17cm | Satake

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 803-311
  • Producent: Satake
  • Kod producenta: 4956617803311
  • Dostępność: Jest Jest  (3 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 389,00 zł / szt.

Satake Unique Nóż Santoku 17cm

Opis produktu:

Przedstawiamy uniwersalny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów. Nóż Satake dzięki swoim gabarytom doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz, kapusta. Wysoka rękojeść zapobiega uderzanie o deskę.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń 420J2
- Twardość: +/- 1 58 HRC
- Długość całkowita: 29,5 cm
- Długość ostrza: 17 cm
- Szerokość Klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: ok. 1,8 mm
- Waga: ok. 160 g

Seria Satake Unique Clad to doskonały wybór dla kucharzy ceniących sobie niezawodne narzędzia. Noże są wykończone z dbałością o każdy szczegół i niezwykle trwałe oraz bardzo wygodne w utrzymaniu. Wysokiej jakości klinga wykonana z trójwarstwowej stali nierdzewnej molibdenowo-wanadowej AUS-8, która zapewnia niebywałą ostrość krawędzi tnącej.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna 420-J2


Stal 420 jest bardzo popularną nierdzewną stalą która charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę i nie odbarwia się nawet w skrajnie niesprzyjających warunkach. Jest również stalą o podwyższonej udarności, dzięki czemu posiada dużą odporność na wykruszenia i pęknięcia głowni. Jej odmiana 420-J2 charakteryzuje się obniżoną do 0,15% zawartością węgla i jest stalą stosowaną bardzo często do noży kuchennych i laminatów na takich nożach. Stal bardzo łatwa i bezproblemowa do ostrzenia nawet bez specjalistycznych ostrzałek.

Skład stali 420-J2:

- Węgiel 0,13-0,36%
- Chrom 12-15%
- Nikiel 1%
- Mangan 1%
- Krzem 1%
- Fosfor 0,04%
- Siarka 0,03%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Santoku
Twardość HRC +/- 1: 58
Rodzaj stali: 420J2
Długość ostrza: 17 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Satake Premium
Rodzaj noża: Nóż kuchenny