Satake Tomoko Nóż szefa kuchni Air Holes 18cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 803-724
  • Producent: Satake
  • Kod producenta: 4956617803724
  • Dostępność: Jest Jest  (6 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 119,00 zł / szt.

Nóż szefa kuchni Tomoko Satake 18 cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż szefa kuchni z serii Tomoko, dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Doskonale sprawdza się podczas codziennych prac kuchennych. Otwory w krawędzi tnącej ułatwiają pracę, a produkty takie jak ser, ciasto nie przywierają do klingi.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 420J2
- Twardość: 56 HRC +/- 1
- Długość ostrza: 18 cm

Seria Tomoko to świetny wybór dla zwolenników ekonomicznych rozwiązań. Japońskie noże z serii Tomoko są wygodne w utrzymaniu i świetnie sprawdzają się podczas codziennej pracy. Wysokiej jakości klingi wykonane z wysokowęglowej stali nierdzewnej 420J2, materiał wyjątkowo odporny na korozję oraz bardzo prosty w ostrzeniu. Drewniana prosta rączka jest przyjemna w dotyku.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna 420-J2


Stal 420 jest bardzo popularną nierdzewną stalą która charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę i nie odbarwia się nawet w skrajnie niesprzyjających warunkach. Jest również stalą o podwyższonej udarności, dzięki czemu posiada dużą odporność na wykruszenia i pęknięcia głowni. Jej odmiana 420-J2 charakteryzuje się obniżoną do 0,15% zawartością węgla i jest stalą stosowaną bardzo często do noży kuchennych i laminatów na takich nożach. Stal bardzo łatwa i bezproblemowa do ostrzenia nawet bez specjalistycznych ostrzałek.

Skład stali 420-J2:

- Węgiel 0,13-0,36%
- Chrom 12-15%
- Nikiel 1%
- Mangan 1%
- Krzem 1%
- Fosfor 0,04%
- Siarka 0,03%

 

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Szefa kuchni
Twardość HRC +/- 1: 56
Rodzaj stali: 420J2
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Satake Basic
Rodzaj noża: Nóż kuchenny