Nóż Satake Nashiji Black Yanagi-Sashimi 20,5 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 801-744
  • Producent: Satake
  • Kod producenta: 4956617801744
  • Dostępność: Jest Jest  (21 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 219,00 zł / szt.

Nóż Yanagi-Sashimi Satake Nashiji Black Pakka 20,5cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż z serii Nashiji Black Pakka, doskonale sprawdza się w krojeniu filetów. Długie, wąski i sztywne ostrze zapewnia precyzję, natomiast jednostronny szlif – czyste cięcie. Nóż znakomicie sprawdza się podczas przygotowywania sushi, carpaccio czy innych potraw z delikatnych składników.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 420J2
- Twardość: 56 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 32 cm
- Długość ostrza: 20,5 cm
- Szerokość klingi: 3 cm
- Grubość klingi: ok. 1,9 mm
- Waga: ok. 95 g

Seria Nashiji Black Pakka to noże z unikatowym wzornictwem, rękojeść wykonana z czarnego materiału Pakkawood jest odporna na wilgoć oraz wysokie temperatury. Klinga w stylu ,,nashiji” nawiązująca do dawnych technik zdobienia mieczy. Polegająca na tworzeniu faktury przypominającej szorstką skórkę gruszki nashi. Stal nierdzewną wysokowęglową 420J2, cechuje wysoka odporność na korozję i łatwość ostrzenia.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna 420-J2


Stal 420 jest bardzo popularną nierdzewną stalą która charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę i nie odbarwia się nawet w skrajnie niesprzyjających warunkach. Jest również stalą o podwyższonej udarności, dzięki czemu posiada dużą odporność na wykruszenia i pęknięcia głowni. Jej odmiana 420-J2 charakteryzuje się obniżoną do 0,15% zawartością węgla i jest stalą stosowaną bardzo często do noży kuchennych i laminatów na takich nożach. Stal bardzo łatwa i bezproblemowa do ostrzenia nawet bez specjalistycznych ostrzałek.

Skład stali 420-J2:

- Węgiel 0,13-0,36%
- Chrom 12-15%
- Nikiel 1%
- Mangan 1%
- Krzem 1%
- Fosfor 0,04%
- Siarka 0,03%

 

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Yanagi Sashimi
Twardość HRC +/- 1: 56
Rodzaj stali: 420J2
Długość ostrza: 20,5 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Satake Basic
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny