Nóż Szefa kuchni 20 cm Miyabi 6000MCT

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 34073-201-0
  • Producent: Miyabi
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (1 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • 1 099,00 zł / szt.

Nóż Szefa kuchni 20 cm Miyabi 6000MCT

Opis produktu:

Nóż kuchenny Szefa kuchni z serii Miyabi 6000MCT to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 20 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.

Noże kuchenne Miyabi 6000MCT to symbioza funkcjonalności i unikalnej estetyki. Ostrze z rdzeniem MicroCarbide MC63 osadzony w 2 warstwach stali o twardości 63 HRC. Noże ostrzone dwustronnie z wykorzystaniem tradycyjnych japońskich metod Honbazuke. Dodatkowe młotkowanie na ostrzusprawia, że krojone produkty do niego nie przywierają.

Rękojeści wykonana, są ze stabilizowanego drewna kokobolo. Ergonomia i równowaga są dobrze przemyślane, co sprawia, że ​​noże te są bardzo wygodne w użyciu nawet przez dłuższy czas. Ciemne drewno kokobolo nadaje im klasyczny i stylowy wygląd. 

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 2 warstwach stali
- Rękojeść: drewno pakka w kształcie litery D
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 33,9 cm
- Długość ostrza: 20,0 cm
- Szerokość klingi: 4,9 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 213 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal R-2

R2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG-2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. Jednak część stali kupuje firma  "Takefu Steel Company” i odsprzedaje ją pod nazwą SG-2 producentom noży.
(według mejla od Koki Iwahara z JapaneseChefsKnife.Com).

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,

- Wanad: 1.80 – 2.20%,

- Chrom: 14.00 – 16.00%,

- Molibden: 2.30 – 3.30%,

- Mangan: 0.40%,

- Fosfor: 0.03%,

- Siarka 0.03%,

- Krzem: 0.5%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Szefa kuchni
Twardość HRC +/- 1: 63
Rodzaj stali: MicroCarbide MC63
Długość ostrza: 13 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 2-9 warstw
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Miyabi
Rodzaj noża: Nóż kuchenny