Nóż Sujihiki 24 cm Miyabi 5000MCD 67

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 34400-241-0
  • Producent: Miyabi
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (1 szt.)
    Czas realizacji: 8-11 dni
  • 1 899,00 zł / szt.

Nóż Sujihiki 24 cm Miyabi 5000MCD 67

Opis produktu:

Nóż kuchenny Sujihiki z serii Miyabi 5000MCD 67, którego głównym zastosowaniem jest porcjowanie mięsa, długie ostrze pozwala na krojenie jednym płynnym ruchem. Jest to idealny wybór do serwowania indynka, jagnięciny czy pieczonej szynki.

Rękojeść w kształcie litery D wykonany z czarnego jesionu, idealnie dopasowuje się do każdej dłoni. Drewno dodatkowo podkreśla unikatowość tych noży przez naturalny rysunek na rękojeści. Pinezka w środku rękojeści jest przysłowiową wisienką na torcie.

Noże Miyabi 5000 MCD 67 charakteryzuje się ostrzem z rdzeniem ze stali ZDP-189 okuty132 warstwami stali, tworząc piękny damasceński wzór. Dzięki zastosowaniu specjalnego hartowania w -196 ° C ostrza osiągają twardość na poziomie 66 HRC. 

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali ZDP-189 osadzony w 133 warstwach stali
- Rękojeść: czarny jesion w kształcie litery D
- Twardość: 66 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 37,4 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 3,3 cm
- Grubość klingi: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 168 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal ZDP-189

ZDP-189 – nowa japońska proszkowa stal z extremalnie wysoką zawartością węgla (3%) i chromu (20%) wyprodukowana w Hitachi (w nożach firmy Henckels określana jako MC66). Proces jej produkcji jest bardzo skomplikowany i kosztowny, używa jej się w nożach z bardzo wysokiej półki. Hartuje się ją do najwyższych twardości, nawet do 67-68 HRC niemożliwych do uzyskania w nożach użytkowych z innych stali, bardzo duża agresja cięcia (najbardziej agresywne cięcie jest, kiedy nie wykańczamy krawędzi tnącej na lustro, ta stal lubi wykończenie na trochę mniejszych gradacjach). Bardzo długo też utrzymuje ostrość. Zwykle używa się jej w niewielkich nożach lub jako rdzeń laminatu, który pozwala poprawić wytrzymałość całego noża na naprężenia boczne. Ekstremalna twardość przekłada się na spore trudności w ostrzeniu tej stali z ręki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Sujihiki
Twardość HRC +/- 1: 66
Rodzaj stali: ZDP-189
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, powyżej 101 warstw
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Miyabi
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny