Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: J-1053
  • Producent: Masanobu Okada
  • Kod producenta: J-1053
  • Dostępność: Jest Jest  (1 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 1 699,00 zł / szt.

Nóż Sashimi Miroshi 18 cm Okada

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż kuchenny mistrza Masanobu Okada, noże Miroshi Deba to połączenie może być on używany zarówno jako nóż Deba oraz nóż do sushi, jednakże jest on minimalnie węższy niż standardowy nóż Deba. Doskonale sprawdza się do plastrowania surowej ryby i mięsa jednym cięciem, a także świetnie spisuje się w oprawianiu ryb i zdejmowania skóry oraz sprawdza się podczas przygotowywania sushi, carpaccio czy innych potraw z delikatnych składników jak również nadaje się do obróbki ryb-odcinania głów, filetowania i patroszenia, również świetnie sprawdzi się przy krojeniu i sprawianiu różnych rodzajów mięsa. Są to jedyne na rynku noże do sushi ostrzone dwustronnie.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 11 warstwowa V Gold Special
- Rękojeść: oktagonalna, drewno różane
- Twardość: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,8 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: ok. 4 mm
- Waga: ok. 172 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna V Gold

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Deba
Twardość HRC +/- 1: 60
Rodzaj stali: V-Gold
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Asymetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 10-101 warstw
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Masanobu Okada
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny