Nóż Santoku 18 cm Miyabi 7000D

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 34544-181-0
  • Producent: Miyabi
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (1 szt.)
    Czas realizacji: 8-11 dni
  • 949,00 zł / szt.

Nóż Santoku 18 cm Miyabi 7000D

Opis produktu:

Nóż kuchenny Santoku z serii Miyabi 7000D to doskonałe narzędzie do pracy z warzywami o owocami, jak również sprawdzi się w pracy z mięsem i rybą. Szeroka klinga jest idealna do przenoszenia pokrojonych produktów, jak również np. do rozgniata czosnku. 

Noże kuchenne Miyabi 7000D wykonane z rdzenia CMV60 osadzony w 64 warstwach stali, tworząc piękny damasceński wzór. Ostrza osiągają twardość na poziomie 60 HRC. Noże ostrzone dwustronnie z wykorzystaniem tradycyjnych japońskich metod Honbazuke.

Rękojeść zaprojektowana w nowoczesnym japońskim stylu, zachowując przy tym tradycyjną rękojeść w kształcie litery D, która świetnie leży w dłoni. Rękojeść wykonana z Micarty połączona ze stalą nierdzewną. Jest ona wytrzymała i odporna, a dodatkowo bardzo łatwa w czyszczeniu.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali CMV60 osadzony w 64 warstwach stali
- Rękojeść: rękojeść Micarta w połączeniu ze stalą nierdzewną w kształcie litery D
- Twardość: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,3 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 240 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Santoku
Twardość HRC +/- 1: 60
Rodzaj stali: CMV60
Długość ostrza: 18 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 10-101 warstw
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Miyabi
Rodzaj noża: Nóż kuchenny