Nóż do obierania 9 cm Miyabi 5000MCD

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 34372-091-0
  • Producent: Miyabi
  • Dostępność: Towar dostępny Towar dostępny  (1 szt.)
    Czas realizacji: 8-11 dni
  • 1 199,00 zł / szt.

Nóż do obierania 9 cm Miyabi 5000MCD

Opis produktu:

Nóż kuchenny do obierania z serii Miyabi 5000MCD stworzony do prac wymagających precyzji jak dekoracje, oprawianie krewetek czy szypułkowanie, również jest doskonałym narzędziem do obierania warzyw i owoców.

Rękojeść w kształcie litery D wykonany jest z drewna brzozy Masur-Birchwood. Drewno ma pięknynaturalny rysunek i sprawia, że ​​każdy nóż jest wyjątkowy. Piękna szpilka z mozaiki umieszczona jest na środku rączki. Kolejny świetny detal podkreślający doskonałe wykończenie tej serii.

Noże Miyabi 5000 MCD ostrze wykonane jest z wysokojakościowej, hartowanej na zimno stali o twardości 63 HRC. Stalowy rdzeń składa się z 100 warstw stali damasceńskiej, co zapewnia oszałamiający wygląd.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali
- Rękojeść: drewno brzozy Masur w kształcie litery D
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 20,2 cm
- Długość ostrza: 9,0 cm
- Szerokość klingi: 2,3 cm
- Grubość klingi: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 77 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal R-2

R2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG-2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. Jednak część stali kupuje firma  "Takefu Steel Company” i odsprzedaje ją pod nazwą SG-2 producentom noży.
(według mejla od Koki Iwahara z JapaneseChefsKnife.Com).

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,

- Wanad: 1.80 – 2.20%,

- Chrom: 14.00 – 16.00%,

- Molibden: 2.30 – 3.30%,

- Mangan: 0.40%,

- Fosfor: 0.03%,

- Siarka 0.03%,

- Krzem: 0.5%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: do obierania
Twardość HRC +/- 1: 63
Rodzaj stali: MicroCarbide MC63
Długość ostrza: 9 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Dwustronny Symetryczny
Stal wielowarstwowa: Tak, 10-101 warstw
Rękojeść: Klasyczna nitowana
Marka: Miyabi
Rodzaj noża: Nóż kuchenny