Nóż Deba 21 cm Kai Magoroku Red

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: KA MGR-0210D
  • Producent: Kai
  • Kod producenta: KA MGR-0210D
  • Dostępność: Brak Brak  (0 szt.)
  • 385,00 zł / szt.
  • Niedostępny

Nóż Deba 21 cm Kai Magaroku Red

Opis produktu:

Nóż kuchenny do obierania Kai z serii Magoroku Red, świetnie sprawdza się w odgławianiu i filetowaniu, nie uszkadzając przy tym delikatnego mięsa, również świetnie sprawdzi się przy krojeniu i sprawianiu różnych rodzajów mięsa. Dodatkowo doskonale sprawdza się w cięciu ości i precyzyjnym cięciu. Nóż nie jest przeznaczony do rozdrabniania większych kości. Rękojeść Magoroku Redwood jest wodoodporna i ma tradycyjny kasztanowy kształt. Polerowane rośliny idealnie pasują do naturalnego koloru drewna

Dane techniczne:

- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: cedr japoński - Red Wood
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: b.d
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: b.d
- Grubość klingi: b.d
- Sposób ostrzenia: jednostronny szlif
-Waga: b.d

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal wanadowo-molibdenowa

Stal wanadowo-molibdenowa lub chromowo-wanadowo-molibdenowa (nazwy występujące zwykle zamiennie). Prosta stal nierdzewna z zawartością w.w. pierwiastków w swoim składzie chemicznym (zwykle producenci nie podają procentowej zawartości tych pierwiastków). Pod tą nazwą może kryć się zarówno droższa stal typu Elmax (jest to nadal stal wanadowo chromowo molibdenowa) jak i stal używana na tańsze noże dla mniej wymagających klientów. W przypadku naszych noży znamy procentowy skład stali z jakich są wykonane (poniżej). Prosta w ostrzeniu nawet bez specjalnych systemów ostrzących. Bardzo odporna na rdze i elastyczna. Trochę krótsze trzymanie ostrości kompensuje duża odporność na wykruszenia i naprężenia boczne. Nie wymaga zbyt wiele uwagi przy konserwacji. Zwykle jest hartowana w niższych granicach skali HRC (56-58).

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Deba
Twardość HRC +/- 1: 58
Rodzaj stali: Molibdenowo-wanadowa
Długość ostrza: 21 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Kai
Rodzaj noża: Nóż do Sushi