Takeshi Saji

Takeshi Saji

Mistrz Takeshi Saji, urodził się w 1948 roku na słynącej ze swojej historii, rzemieślniczej, japooskiej wyspie Honisu w mieście Takefu, które po połączeniu z sąsiednim Imadate utworzyło po 2005 roku miasto znane dziś jako Echizen. Rodzina Saji od kilku pokoleo znana jest ze wspaniałych wyrobów kowalskich, co mogło wpłynąć na doświadczenie oraz tytuł Mistrzowski Pana Saji, którego specjalizacją są jedne z najlepszych na świecie noży myśliwskich, kuchennych oraz białej broni wykonywanej według najstarszych japooskich ręcznych metod obróbki, wyłącznie na zamówienie.

Do wykonywania wysokiej klasy kling swoich noży głównie używa jednej z najtwardszych dostępnych stali.
Sproszkowanej stali hutniczej R2 / SG2 która osiąga zdumiewający wynik w skali twardości Rockwella- rzędu HRC 63/66, co stanowi o wyjątkowej żywotności ostrza.

Same rękojeści oraz pochwy również zasługują na podziw. Mistrz Saji upodobał sobie rzadkie i naturalne komponenty, takie jak: poroże jelenia, kości, Olneya tesota – nazywane potocznie drzewem żelaznym. Cechuje się ono zadziwiającą twardością i cieszącą oko fakturą. Całości dopełnia wykonywanie przez mistrza, sięgającej 7 000 lat tradycji - japooskiej techniki lakierowania Makie Urushi.

Wartym dodania jest również fakt, iż ręczne kucie ostrzy w stylu Echizen Echihamono, oznacza, że dwa noże nie mogą byd takie same - jak płatki śniegu które mają własne odrębne wzory i szczegóły. Istotnym elementem, o którym warto powiedzied jest fakt, iż w 1994 roku Mistrzowi został nadany tytuł Dento-Kougeishi - tradycyjnego mistrza rzemieślniczego, który zatwierdziło japooskie Ministerstwo Gospodarki Handlu i Przemysłu.

Takeshi EBH Nóż Santoku 18cm VG-10

Takeshi EBH Nóż Santoku 18cm VG-10

2 299,00 zł
Do koszyka