Nóż Yanagi Sashimi 21cm | Bunmei 1804210

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 1804210
  • Producent: Bunmei
  • Kod producenta: 4943691804211
  • Dostępność: Jest Jest  (5 szt.)
    Czas realizacji: 24 h | Dostępny ,,od ręki" w sklepie stacjonarnym
  • szt.
  • 365,00 zł / szt.

Bunmei Nóż Yanagi Sashimi 21cm

Opis produktu:

Przedstawiamy Yanagi najpopularniejsza odmiana noża do sashimi. ,,Yanagi” z języka japońskiego oznacza ,,wierzba, gdyż klinga kształtem przypomina kształt liścia wierzby. Doskonale sprawdza się do plastrowania surowej ryby i mięsa jednym cięciem, a także świetnie spisuje się w oprawianiu ryb i zdejmowania skóry.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa (szlif jednostronny)
- Twardość ostrza: 56-57 HRC
- Długość całkowita: 36 cm
- Długość ostrza: 21 cm
- Szerokość ostrza: 3,2 cm
- Grubość klingi: 2,8 mm
- Rękojeść: Drewno magnoliowe
- Waga: ok. 122 g

Noże kuchenne Bunmei to tradycyjne japońskie noże kuchenne, tworzone przez firmę Yoshikin, znanego na całym świecie producenta noży Global. Klingi są wykonywane z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu, dzięki czemu noże zachowują ostrość przez długi czas. Tradycyjny kształt gwarantuje wygodny chwyt, jednostronny szlif jest doskonały w pracy z surowymi rybami i mięsem. Doskonale sprawdzają się dla profesjonalistów, noże wyposażono w rękojeści z drewna magnoliowego, które nie ślizga się w dłoni. Klingi wykonywane z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu.

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal wanadowo-molibdenowa

Stal wanadowo-molibdenowa lub chromowo-wanadowo-molibdenowa (nazwy występujące zwykle zamiennie). Prosta stal nierdzewna z zawartością w.w. pierwiastków w swoim składzie chemicznym (zwykle producenci nie podają procentowej zawartości tych pierwiastków). Pod tą nazwą może kryć się zarówno droższa stal typu Elmax (jest to nadal stal wanadowo chromowo molibdenowa) jak i stal używana na tańsze noże dla mniej wymagających klientów. W przypadku naszych noży znamy procentowy skład stali z jakich są wykonane (poniżej). Prosta w ostrzeniu nawet bez specjalnych systemów ostrzących. Bardzo odporna na rdze i elastyczna. Trochę krótsze trzymanie ostrości kompensuje duża odporność na wykruszenia i naprężenia boczne. Nie wymaga zbyt wiele uwagi przy konserwacji. Zwykle jest hartowana w niższych granicach skali HRC (56-58).

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Główne cechy

Typ ostrza: Yanagi Sashimi
Twardość HRC +/- 1: 56, 57
Rodzaj stali: Molibdenowo-wanadowa
Długość ostrza: 21 cm
Klinga nierdzewna: tak
Sposób ostrzenia: Jednostronny Praworęczny
Stal wielowarstwowa: Nie
Rękojeść: Tradycyjna Japońska
Marka: Bunmei
Rodzaj noża: Nóż do Sushi, Nóż kuchenny