Tojiro Shirogami Yanagi-Sashimi 33cm

  • Dodaj recenzję:
  • F-911
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Brak Brak
  • szt.
  • Cena netto: 917,89 zł / szt. 1 129,00 zł / szt.

Nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby (yanagi to po japońsku „wierzba"), przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na niemal przezroczyste plastry, w linii prostej lub ukośnie. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz dodatków do sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku – do siebie.

Ostrze – Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Shirogami #2 (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 60 +/-1 HRC

Rękojeść – Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z tworzywa

Waga – 235g

Shirogami #2 (YSS), tzw. White Steel, to najczystsza stal wysokowęglowa dostępna obecnie na rynku, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. W tej serii twardy rdzeń składający się wyłącznie z węgla i żelaza, został okuty warstwami żelaza miękkiego, dzięki czemu ostrzenie noży nie sprawia większej trudności. Doświadczony użytkownik, posługując się kamieniem naturalnym, wypoleruje krawędź tnącą na perfekcyjne „lustro”, co w przypadku innych materiałów bywa nieosiągalne. Ostrze wykonane z tak czystej stali węglowej jest delikatne i wymaga umiejętnej opieki.