Tojiro Elastomer s/s Yanagi-Sashimi 24cm

  • Dodaj recenzję:
  • FD-1111
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Brak Brak
  • szt.
  • Cena netto: 519,51 zł / szt. 639,00 zł / szt.

Nóż do sashimi (Yanagi) jest typowym japońskim nożem, przeznaczonym głównie do krojenia świeżych ryb na cienkie, niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi i innych potraw, które wymagają dokładnego i perfekcyjnego cięcia. Jego długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie.

Ostrze – Wysokiej jakości stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 56 +/-1 HRC

Rękojeść – Żywica elastomerowa spełniająca standardy HACCP

Waga – 155g

Tojiro MoV to seria bardzo ostrych noży z mocnej, dwuwarstwowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu. Dzięki tym pierwiastkom materiał staje się szczególnie odporny na ścieranie i wytrzymały, a także znacznie mniej podatny na rdzewienie. Tradycyjne japońskie ostrza wyposażono tu w wygodne, ośmiokątne rękojeści z żywicy elastomerowej, które są dostosowane do wymogów systemu HACCP. Ze względów higienicznych w wielu lokalach zabrania się używania drewnianych narzędzi, więc specjaliści z Fujitora Industry stworzyli tę serię z myślą o profesjonalnych kucharzach, którzy potrzebują w pracy klasycznych noży japońskich.