Tojiro Aogami Buffalo Horn Deba 18cm

  • Dodaj recenzję:
  • F-977
  • Producent: Tojiro
  • Dostępność: Brak Brak
  • szt.
  • Cena netto: 1 039,84 zł / szt. 1 279,00 zł / szt.

Stosunkowo ciężki, ostro zakończony nóż z grubą, zwężającą się klingą. Przeznaczony jest do filetowania i odgławiania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. Mimo że Japończycy używają go też często do sprawiania mięsa drobiowego, nóż Deba nie jest tasakiem rzeźniczym. Można nim swobodnie przeciąć ość czy chrząstkę, ale nie służy do rąbania grubych kości i nie powinno się nim mocno uderzać. Najlepiej przycisnąć grzbiet i wykonać nożem ostre, precyzyjne cięcie. W tym modelu krawędź grzbietu jest lekko zaokrąglona, żeby maksymalnie zwiększyć komfort pracy palcami.

Ostrze – Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami #2 (szlif jednostronny)

Twardość ostrza – 62 +/-1 HRC

Rękojeść – Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z bawolego rogu

Waga – 315g

Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe. Rdzenie okuto miękkim żelazem, więc noże z tej serii są łatwe w utrzymaniu i świetnie się sprawdzają na co dzień.