Satake Yoshimitsu Nóż Yanagi-Sashimi 21cm

  • Dodaj recenzję:
  • 804-011
  • Producent: Satake
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • Cena netto: 161,79 zł / szt. 199,00 zł / szt.

Nóż Yanagi-Sashimi z serii Satake Yoshimitsu, stal wysokowęglowa SK-5, długość ostrza 21 cm

Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

 

Ostrze – Stal wysokowęglowa SK-5 (szlif jednostronny)

 

Twardość ostrza – 62 HRC

 

Rękojeść – Uchwyt z drewna naturalnego zakończony pierścieniem z tworzywa

 

Noże Satake Yoshimitsu stanowią idealną propozycję dla miłośników tradycyjnych narzędzi z kraju wschodzącego słońca. Klingi wykonane są z bardzo mocnej i twardej stali wysokowęglowej SK-5, która przez długi czas zachowuje fenomenalną ostrość. Drewniane rękojeści w kształcie ośmiokąta wzmocniono pierścieniem z tworzywa. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości noże ze stali węglowej są niezwykle cenione przez japońskich mistrzów kuchni, mimo że wymagają troskliwszej opieki.