Satake

Satake

Firma SATAKE CUTLERY MFG.Co. Ltd specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości narzędzi kuchennych, które są w całości wytwarzane w Japonii.

Zachowując manierę rozsądnych cen, co bardzo pomogło rozwinąć firmę i zadowolić nie tylko profesjonalnych kucharzy.
Jej początki sięgają 1947 roku, a miasto Seki w którym znajduje się zakład produkcyjny, słynie z wyjątkowych i tradycyjnych metod kowalstwa. Przyczyniło się to, do okrzyknięcia Seki stolicą nożownictwa, a współcześnie, tradycja połączyła się z technologią tworząc noże Satake.

Noże Satake ostrzone są pod kątem 15 stopni, a pod względem kształtów i rozmiarów dostosowane są do potrzeb różnych użytkowników. Klingi powstają z najlepszych gatunkowo materiałów, takich jak stal molibdenowo-wanadowa, wysokowęglowa stal nierdzewna, stal VG-10, czy kuta stal wysokowęglowa. Noże Satake są lekkie i doskonale wyważone, dlatego też od wielu lat cieszą się ogromną popularnością na rynku japońskim – zarówno wśród profesjonalnych, jak i domowych szefów kuchni.

I nie powinno to nikogo dziwić, bo gdy wrócimy do historii Seki, możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, o ponad 300 kowalach, którzy wyprodukowali najdoskonalsze znane samurajskie miecze w czasach Muromachi (1336A.D.-1573A.D.)

A dziś, miasto to i okolice mają ponad 50% udziału w produkcji Japońskich noży kuchennych, o najwyższych standardach jakości.